tiistai 23. elokuuta 2011

Vaihto(ehto)ja

Uskoni maailman ja ihmisten hyvyyteen on viime aikoina saanut aimo annoksen ravinteita vaihtojen kautta. Erilaisia asioita, tavaroita, palveluita tai vaikka oman maan antimia vaihtamalla tulee olo yhteisestä, jaetusta ymmärryksestä. Ilman rahaa voi tehdä asioita, ilman rahaa voi antaa asioita ja ilman rahaa voi saada asioita. Takana siintää ajatus tasa-arvosta ja yhteisestä maailmasta ilman varallisuuden tai vaikka koulutuksen luomia teennäisiä raja-aitoja. Kaikilla on varaa vaihtaa ja jokainen vaihto on samanarvoinen.




Olen vaihtanut mm. pipoja toveihin, kirpparivaatteita energiahoitoihin, grillausillallisen kukkien kasteluun ja virkatun myssyn rastojen takutukseen. Jokaisesta vaihdosta tuli hyvä olo. Sekä saadessa että antaessa. Vaihtoja voi harrastaa ihan omin nokkinensa, ja jokainen varmasti jossain määrin niin tekeekin, mutta vaihtoehtona voi olla myös virallinen vaihtoehto: aikapankki, johon pääset tästä. Aikapankin ideana on, että jokaisella käyttäjällä on oma tili ja jokainen vaihto mitataan toveissa, periaatteella 1 tunti = 1 tovi. Miinuksella tai plussalla saa olla 50 tovin verran, eikä vaihtajien tarvitse siis vaihtaa keskenään. Toivottavasti sinunkin paikkakunnallasi jo toimii oma pankki. (Jos ei, ei muuta kuin perustamaan.) Huippujuttu. Suosittelen.  









Uusin vaihtoni, vaikka vanha. Siis miekin sain vihdoin oman osuuteni hoidettua. Rastojen takuttaja saa tulla hakemaan omansa pois.

1 kommentti: