tiistai 15. marraskuuta 2011

Tilkkuja ja räsyjä täydellisessä harmoniassa




Kuva: http://www.planeteyetraveler.com/2010/02/21/coming-up-quilts/


OI OI mitä tilkkuja! Tilkkuja tilkkuja tilkkuja!!


Kuva: http://www.wendyfoster.com/wendyfosterblog/wp-content/uploads/2010/07/7.26.10-Mieko-Mintz.jpg

Mie olen aina rakastanut värikkäitä kollaaseja, tilkkutöitä ja räsymattoja. Rakastuin isoäitini aikoinaan virkkaamaan tuhannen kirjavaan vilttiin jo kymmenvuotiaana, eikä se rakkaus ole kylmennyt, päinvastoin. 
 
Kuva: http://www.danforthmuseum.org/assets/art/Mixed_Media_LindaLevin.verysm.white.jpg

Tilkuissa minua kiehtoo  erityisesti se, miten sikinsokin sekaisin olevat värit ja kuviot saadaan lopulta tasapainoiseen kokonaisuuteen ja esteettisen kauniiseen muodostelmaan. Värien harmonia ja kuvioiden symmetria ei nimittäin ole ihan yksinkertainen eikä helppo tehtävä.

 
Kuva: http://rbolsonconstruction.com



Tekstiilipuolella tilkkutöissä ja askarteluun tai paperiin ym. materiaaleihin liittyen kollaaseissa on myös se äärimmäisen kiehtova seikka, että niitä voi rakentaa ylijäämästä. Siitä materiaalista, joka ei enää riitä muuhun, ja joka ehkä heitettäisiin muuten pois. (Onko räsymattoa kauniimpaa ajatusta keksittykkään?) Pienen pienetkin palat saa vielä kauniiseen käyttöön osana suurempaa kokonaisuutta. Jotenkin siihen sisältyy myös sellaisen ikiaikainen, elämää suurempi ajatus siitä, että olemme kaikki osa jotain suurempaa. Omina tärkeinä pieninä osinamme, täydennämme harmoonista kokonaisuutta.

Kuva: http://www.johncoulthart.com/feuilleton/2009/04/09/paula-nadelsterns-kaleidoscope-quilts/

Ja tämmöiselle keräilijäluonteelle, jolla löytyy miljoona erilaista kangassuikaletta, tilkkua, nauhaa ja nyöriä, eikä minkäänlaista kykyä valita niistä vain yhtä, ovat tilkkutyöt pelastus. Kaikkea voi käyttää vähäsen. Oikeassa suhteessa ja hyvällä kaavalla. Eikö olisi aika hauska vaikka päällystää sohvansa, ei vain yhdellä, vaan kaikilla lempikankaillaan, kuten alla..? nam.


Kuva: http://www.momoy.com/2008/11/04/create-retro-and-cozy-living-room-with-squint-furniture/


Tai kutitella varpaitaan tähän iki-ihanaan räsymattoon..? oi nam.

Kuva: http://childrensdoodler.blogspot.com/2010/03/dont-let-kids-have-all-fun.html


Tilkkuja minulla on. Räsyjäkin. Kankaita ja nauhoja. Niille saisi löytyä pian paikka maailmasta. Saa vielä nähdä mitä tästä syntyy. Koska kuten kaikissa luovissa proseseissa, aika ja vapaa tila tekevät tehtävänsä. Pitää antaa inspiraation vain muhia rauhassa. Sitten se syntyy, kuin itsestään.  

(Inspiraatiota etsiessä törmäsin näihin upeisiin kuviin. 
Pääset kurkistamaan niiden lähteisiin klikkaamalla kuvia.) 



4 kommenttia:

  1. Ihanaa väri-iloa. Jään lukijaksesi :)

    VastaaPoista
  2. Hellohello Wihtori. Ihanaa. Tervetuloa tuhannesti!!

    Ja huomaan, että näköjään sohvakuvan omistajat eivät tykänneet kuvan esittelystä (anteeksi vain), hienoja sohvia siellä anyway, käykää linkin kautta kurkistamassa.

    VastaaPoista
  3. Minäkin tykkään tilkuista! Niissä on iloa :)
    Kiva oli eksyä tänne blogiisi, tulen toistekin!

    VastaaPoista
  4. Tilkut on pop. Tervetuloa eksymään! :)

    VastaaPoista